Hoe comfortabel is jouw comfortzone eigenlijk?
Mijn cliënten krijgen het vaak van me te horen, “Stap eens uit je comfortzone, daag jezelf eens uit”. Ook zelf doe ik het geregeld, uit mijn comfortzone stappen. Altijd spannend, boeiend, leuk en in ieder geval staat het garant voor jezelf leren kennen. Je comfortzone is een veilig stukje wat je zelf hebt gecreëerd, en daar eens uitstappen geeft heel veel energie en informatie. Het levert vaak mooie dingen op, die je nooit bereikt had als je de sprong niet had gewaagd.
Jouw comfortzone
Alles wat bij jou een gevoel van veiligheid oplevert valt binnen jouw comfortzone. Hoe groot die zone dan precies is hangt dus helemaal af van de mate van jouw angstbeleving. Die is bij ieder mens verschillend. Je zou kunnen zeggen dat alles waarbij of waardoor jij je veilig voelt, binnen jouw comfortzone valt. Bij veel mensen valt bijvoorbeeld het hebben van een vaste partner, of een vaste baan daaronder, omdat ze daar een gevoel van continuïteit in ervaren. Financieel, of op het gebied van…. Je weet wat je hebt, nooit wat je krijgt. Toch is de vraag hoe comfortabel die comfortzone nou eigenlijk is.
Is de veiligheid van elke maand salaris voor jou je comfortzone is?
Terwijl je je al lang niet meer fijn voelt binnen het bedrijf, of de functie allang niet meer is waar jij destijds warm voor liep door interne veranderingen. Toch neem je niet de stap om iets anders te gaan doen, want stel je voor dat je niets anders vindt, of stel je voor dat je ergens anders niet door je proeftijd komt. Die comfortzone van elke maand salaris, voelt helemaal niet comfortabel, want je voelt je doodongelukkig met je job. Hoeveel comfort geeft deze job jou dan eigenlijk?
Omstandigheden
Soms is uit je comfortzone treden een bewuste keuze van jezelf, maar vaak ook gebeurt het door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een onverwacht ontslag. Dan blijk je ineens heel andere ambities te hebben die je wél durft te volgen. Je hebt immers niets meer te verliezen? Die veiligheid waarvan jij dacht dat je die had is er immers al niet meer. Het bleek dus een stuk minder veilig te zijn dan hoe jij dat had ingeschat.
Wat levert het je op?
Als je uit je comfortzone durft te treden blijk je vaak ineens tot veel meer in staat dan je zelf altijd dacht. Als je dus niet die stap zet, zal je nooit weten waartoe je eigenlijk allemaal in staat bent. Spannend is het zeker, en soms zelfs eng. Je probeert dingen uit, ervaart hoe ze voelen, waartoe ze leiden of wat ze opleveren. Pakt dat dan altijd goed uit hoor ik je denken? Het antwoord is: “nee”. Maar dan nog heb je er wel heel veel informatie door gekregen over wat je aan kunt, of wat je leuk vindt of wat juist niet. Al pakt die stap buiten je comfortzone dus niet goed uit, nog steeds levert het je wel ontzettend veel op. Hoe mooi is dat?
Als je gedwongen door ontslag bijvoorbeeld een baan accepteert die eigenlijk niet helemaal past bij wat je tot nog toe deed, maar er wel voor gaat, kan dat leiden tot twee verschillende opties. Of je wordt er doodongelukkig van, komt er dus achter dat het je ding niet is, en gaat op zoek naar iets anders, óf je vindt het geweldig en je komt er dus achter dat je meer kunt dan je dacht. Je ontdekt dus een extra mogelijkheid bij jezelf. Kortom, welke optie het ook wordt, je krijgt er informatie bij over jezelf, over je kunnen en over wat je mogelijkheden zijn.
Scheinveiligheid
Wanneer ga jij eens uit die schijnveiligheid van je comfortzone nadenken? Wanneer durf jij over jezelf te gaan leren door een stap, of een heleboel stappen, buiten je comfortzone te gaan en diep van binnen te gaan voelen wat dat met je doet? Durf je niet? Dan daag ik je uit, om samen met mij eens je comfortzone in kaart te gaan brengen, om er vervolgens zelf steeds een stukje buiten te treden. Wedden dat je jezelf tot ongekende hoogten weet te brengen als je steeds een stapje verder durft te gaan? Ga jij deze uitdaging aan? Neem dan vandaag nog contact met mij op, en we starten direct.