Door welke bril kijk jij?

Bij het lezen van deze titel denk je misschien….”gekke vraag”. Wellicht ben je niet eens brildragend, en is dat dus al helemaal niet aan de orde…… denk je. De strekking van mijn vraag echter gaat veel dieper dan het dragen van een bril. Dit gaat namelijk over de weg omhoog vinden bij jezelf. Ik zal je uitleggen wat ik bedoel.

Als er iets gebeurt wat een grote impact heeft op jou en je leven, kan je daar op verschillende manieren mee omgaan. Je hebt altijd een keuze om iets positief dan wel negatief op te vatten. Vaak is dat niet eens een bewust kiesmoment overigens, want wij mensen hebben vaak onze reactie al klaar voordat we er over hebben nagedacht. Vaak komt onze reactie voort uit hoe we als mens in het leven staan. We doen het zoals we het gewend zijn om te doen, en leven dus vanuit een patroon. Het kan echter heel bevrijdend zijn daar eens goed naar te kijken (door een andere bril).

Laat ik je een voorbeeld geven om het duidelijker te maken.     

Een jonge vrouw zit midden in een spannende tijd. Ze heeft op contractbasis 2 jaar gewerkt bij een bedrijf en krijgt na een stel enerverende dagen te horen dat haar contract niet wordt omgezet naar vast dienstverband. Natuurlijk is ze verdrietig en teleurgesteld. Maar ze weet zich snel te herpakken en ervaart geen angst of stress. Ze gaat bewust solliciteren, en niet zomaar op elke baan die voorbij komt. Nadat ze twee weken nodig had om zich te oriënteren, en welgeteld twee sollicitaties eruit heeft gedaan, vindt ze na één sollicitatiegesprek een nieuwe baan, een uitdaging waar ze met graagte instapt en waar ze al blij van wordt als ze er alleen al aan denkt. Ze heeft het beste eruit gehaald en kan direct een nieuwe start maken.

Wat zou er gebeurd zijn als deze jonge vrouw in de stress geschoten was? Als ze voor zich had gezien dat ze geen geld meer zou hebben voor alles wat ze in gedachten had voor de toekomst? Als ze verdrietig was geworden omdat men niet gezien heeft dat ze zo haar best gedaan had en alles heeft gegeven? Kortom…..als ze niet geaccepteerd had dat de situatie was zoals die was? Wellicht was ze dan in haar angst in het wilde weg gaan solliciteren, op alles wat voorbij kwam, om vervolgens overal te worden afgewezen. Dan was haar frustratie nog groter geworden, omdat ze kennelijk nergens goed genoeg voor was, en was haar teleurstelling gegroeid en gegroeid. Zij koos er echter voor de juiste bril op te zetten en daardoor te kijken naar deze situatie. Hierdoor kon ze zich snel herpakken en doorgaan. Immers een ontslag is niet het einde van de wereld.

Jouw eigen manier van kijken naar een situatie die op je pad komt heeft grote invloed op de situatie. Als jíj kiest om bij de pakken neer te gaan zitten, zal je nooit positief verder kunnen gaan. Als jíj ervoor kiest om te blijven hangen in verdriet, boosheid, ergernis, teleurstelling, wrok, achterdocht, of wat voor emotie dan ook, zal je nooit de weg omhoog kunnen bewandelen en je geluk kunnen hervinden. Soms kan het lastig zijn zelf de juiste bril te kiezen, omdat je in je leven altijd gewend bent door de bril van teleurstelling en verdriet heen te kijken. Men zegt dan vaak: “ik ben nou eenmaal zo”. Met een beetje hulp echter kan ook jij die bril die je altijd draagt afzetten, en anders naar de dingen kijken. Waarom? Omdat je er zoveel gelukkiger van wordt! Omdat je je leven totaal kunt beïnvloeden door de manier waardoor je naar dingen kijkt. Tegenslagen zullen er zeker nog zijn. Maar je kunt ze aan, je kunt ze verwerken, en je kunt er mee dealen.

Natuurlijk kan je hiermee niet voorkomen dat er bijvoorbeeld minder fijne berichten komen. Er zullen nog steeds onvoorziene omstandigheden zijn, en momenten dat je even terneer geslagen bent, immers je bent gewoon mens. Echter hoe jíj daarmee omgaat bepaalt jouw gevoel na deze situatie. Hoe je ermee omgaat bepaalt of je wel of niet jezelf herpakken kunt. Kies jíj voor een leven waarin je de bril opzet van positief omgaan met wat voor situatie dan ook? Kies jíj ervoor je oude patronen los te laten, en je bril te veranderen waardoor je anders om kunt gaan met situaties, en gelukkiger wordt? Of blijf je hangen in oude patronen? Als je nú denkt: ”ik ben nou eenmaal zo”, dan doe je jezelf zo ongelofelijk veel tekort. Dan ontneem je jezelf zo veel gelukkige en mooie momenten in het leven. Wat zonde!

Graag wil ik je helpen om te veranderen. Graag ga ik met je aan de slag om die patronen open te breken, om samen te kijken waar jouw weg omhoog ligt, en om samen die weg te vinden en jou een gelukkiger leven te bezorgen. Neem vandaag nog contact met me op. Want ook jij kunt dit.Door de zwarte bril te vervangen door een roze, zal ook jij ervaren dat geluk diep van binnen zit in jezelf!

P.s. het gebruikte voorbeeld van de jonge vrouw is een waargebeurde situatie.

Ben jij benieuwd of ik je kan helpen tijdens de mooie reis in jezelf op de weg omhoog naar jouw gelukkiger leven? Neem dan contact met mij op!

Bank
NL46 RABO 0353 0411 06
tnv J.M. van der Kolk

Kvk:
71580298

BTW:
NL002034524B47

Email:
jolanda@dewegomhoogcoaching.nl

Telefoon:
+31 6 20 26 96 82

Adres:
Filipijnen 95
3524 JJ UTRECHT - lunetten

Foto: Bert Bosch  |  Web: mediaflow.nl  |  Design: Floris Heitkamp   | © 2018 De Weg Omhoog Coaching  |  Privacyverklaring