“Word ik ooit de oude?”

Onlangs begeleidde ik een cliënt die een behoorlijke grens over was gegaan. Ze zat midden in een burn-out toen ze bij me kwam. We voerden een aantal coachgesprekken, en hoewel het beter leek te gaan, wist ik dat de weg vanuit een burn-out lang kon zijn. Ik maande haar dus vooral om rustig te werken aan het herstel en haar grenzen niet over te gaan, maar haar lichaam goed aan te voelen. De tijd nemen voor een herstelproces van een burn-out is heel belangrijk.

De oude worden

Na een tweetal weken kwam ze op een volgend coach gesprek. Bij binnenkomst zag ik direct dat er iets niet klopte. Eenmaal aan de thee vroeg ik haar hoe het ging. Met afhangende schouders en een gebogen hoofd, zat ze tegenover me. Ze verzuchtte: “Wanneer wordt ik eindelijk weer de oude…?”. Omdat ik weet dat een stilte vaak meer oplevert dan een antwoord, hield ik mijn mond. Ik liet die stilte vallen. Na een dikke minuut zwijgen, kwam haar hoofd langzaam omhoog, en keken haar vragende ogen mij aan.  Ze zei; ”waarom zeg je niks?”. Ik gaf haar niet het antwoord wat ze graag wilde horen, maar sprak: ”Zou je de oude weer willen worden?”. “Wat een gekke vraag, natuurlijk, daar kom ik toch voor”, sprak ze een beetje beledigd. “Is dat zo?”, zei ik……….

 

Het gekke is dat veel mensen in een burn-out proces deze vraag aan zichzelf en hun coach stellen. ‘De oude’ worden is immers alles wat ze willen. Toch is het de vraag of je na het confronterende burn-out proces de oude moet willen worden. Dat is namelijk die persoon die voor tientallen mensen rende en zich in zeven bochten tegelijk wrong om alle ballen in de lucht te houden. Het is die persoon die nooit nee zei en altijd zichzelf op de laatste plaats zette. Of die persoon die nooit tijd had voor een boek of voor een middagje shoppen.  Er waren altijd wel familieleden, vriendinnen, vrienden, ouders of collega’s die aandacht vroegen. Dingen die voorrang hadden. Eerlijk gezegd denk ik dat het precies daar is fout gegaan. Dat je iets wilde zijn waar je eigenlijk allang niet meer aan kon voldoen. Maar dat je niet wilde falen, niet wilde verliezen, niet wilde…………………………. Tot dat precies dat gebeurde wat je niet wilde, en je niet meer kon.

Nooit meer de oude willen zijn

Na een burn-out is het juist de bedoeling dat je ‘de oude’ nooit meer wordt. Maar dat je een nieuw mens bent, dat je je grenzen zo in de gaten kunt houden voor de rest van je leven dat je ze door niemand of niets meer laat overschrijden. Dat je geleerd hebt van hoe je was, en dat je helder hebt dat je zó nooit meer wilt worden. Dat je er vooral achter bent gekomen dat je veel meer waard bent dan dat je zelf ooit dacht, en dus je grenzen mag aangeven, aan iedereen, ongeacht of die ander daarop inspeelt.

Verandering

Toen ik jaren geleden in een burn-out proces zat en de vraag of ik op de werkvloer ooit weer zou kunnen functioneren uitte tegen mijn toenmalige coach, zei ze alleen maar……. “Op de werkvloer verandert er niets, jíj zult moeten veranderen”. Wat deed dat me pijn en wat heb ik me ertegen verzet. Maar wáár was het wel. Met moeite kwam ik terug in het werkproces. Werd overgeplaatst naar een andere vestiging en zelf koos ik voor een dag minder werken. Toch is er altijd iets blijven knagen, ik wilde eigenlijk niet meer dat doen wat ik al jaren deed.  Namelijk een groot deel van mezelf wegcijferen en alléén maar dát doen wat in mijn functie gebruikelijk was. Ik wilde meer, meer van mezelf laten zien, meer doen met dat wat ik voelde en oppikte.

Keuze

Mijn proces ging verder. Juist omdat ik zoveel geleerd had van mijn burn-out, wist ik dat ik iets anders wilde gaan doen. Dat heb ik vorm gegeven, zonder mijn grenzen te overschrijden, middels mijn huidige coachpraktijk. Een coachpraktijk waarin ik onder andere mensen help die stoeien met het ‘de oude’ weer willen worden. Hoofdzakelijk omdat de buitenwereld dat verwacht. Maar juist niet meer ‘de oude’ willen zijn, omdat ze beseffen dat ze een andere weg in willen slaan.

De nieuwe worden

Denk jij nou ook: “was ik de oude maar weer”, neem dan contact met me op. Ik ga je niet begeleiden op weg naar ‘de oude jij’. We gaan zeker samen op zoek naar ‘de nieuwe jij’. Je zult jezelf leren kennen vanuit een ander perspectief. Je zult gaan beseffen dat ‘de nieuwe jij’ zoveel mooier, beter, en fijner is dan ‘de oude’ ooit geweest is. Neem vrijblijvend contact met me op, dan gaan we samen de weg omhoog.

Ben jij benieuwd of ik je kan helpen tijdens de mooie reis in jezelf op de weg omhoog naar jouw gelukkiger leven? Neem dan contact met mij op!

Bank
NL46 RABO 0353 0411 06
tnv J.M. van der Kolk

Kvk:
71580298

BTW:
NL002034524B47

Email:
jolanda@dewegomhoogcoaching.nl

Telefoon:
+31 6 20 26 96 82

Adres:
Filipijnen 95
3524 JJ UTRECHT - lunetten

Foto: Bert Bosch  |  Web: mediaflow.nl  |  Design: Floris Heitkamp   | © 2018 De Weg Omhoog Coaching  |  Privacyverklaring