Het moet altijd maar goed gaan…….
Het is een regenachtige dinsdagmorgen als ze voor mijn deur staat. Aan haar hele houding is zichtbaar hoe ze zich voelt. Toch, als we even later in de praktijkruimte zitten met een verse kop thee, vraag ik het haar. Haar antwoord is een vluchtig “goed……..”. Ik laat een stilte vallen en kijk haar aan, althans……Dat was de bedoeling. Zij kijkt driftig naar haar vers gelakte nagels. “Hoe gaat het nu echt?”, vraag ik dan. Geschrokken kijkt ze me aan en vertelt dan met horten en stoten hoe ze zich werkelijk voelt. Haar relaas eindigt in een stil zwijgen, een diepe zucht en een paar biggelende tranen. Als ik de tissues haar kant op schuif en rustig afwacht, zegt ze uiteindelijk: ”Waarom vroeg je het eigenlijk, als je allang had gezien hoe het ging?“.
Het moet altijd maar goed gaan. Veel cliënten die ik coach hebben dat jaren volgehouden. Hoewel ze zelf al heel lang voelden dat het écht niet meer ging. Vaak wisten ze nog niet precies wat er nou echt aan de hand was, en hielden ze vol dat het allemaal prima liep. Waarom willen wij mensen toch altijd suggereren dat het goed gaat? De meeste mensen voelen het als falen of mislukken als ze wegglijden onder de omstandigheden van het leven. Voor mij betekent het echter dat iemand leeft en voelt. Het leven schotelt ons niet altijd de mooiste scenario’s voor en dus mag ons gevoel daar best op reageren. De schijn ophouden over hoe goed het gaat is in mijn ogen slechts een wegduiken voor jezelf, en het etaleren naar anderen. Iemand die écht kijkt en luistert tussen uitgesproken woorden door, weet toch wel hoe het écht in elkaar zit. Er zijn tegenwoordig niet zoveel mensen die nog goed luisteren.
We krijgen allemaal van alles op ons pad. Soms lijkt het om je heen of de één veel meer ellende voor zijn kiezen krijgt dan de ander. Natuurlijk is het belangrijk hoe je zelf met deze situaties omgaat, dus hoe je de regie neemt, zelfs in lastige situaties. Maar desalniettemin is het soms nodig dat je daar even wat hulp bij in roept. Een ontslag na vele jaren trouwe dienst bijvoorbeeld, kan je volledig uit je evenwicht brengen, omdat je het niet zag aankomen en je zekerheid dus schijnzekerheid was. Een verlies van een voor jou dierbaar persoon kan je behoorlijk aangrijpen en je met vragen en verdriet achter laten. Een ziekteperiode van iemand in je naaste omgeving of een diagnose voor jezelf kan er ook behoorlijk inhakken. De vraag die dan vaak gesteld wordt is: “Hoe voel je je?” en als je daar soms zelf niet eens het antwoord helder op hebt, is dat moeilijk te vertellen aan anderen. Dan is het antwoord “Goed” snel gegeven….. Maar een goed verstaander wéét dat het niet de waarheid is.
Neem regie. De regie terug nemen over je leven, ook in dat soort situaties, betekent niet alleen dat je ermee wilt leren dealen. Het betekent ook dat je beseft dat je daar even wat hulp bij nodig hebt en dat je daar dan ook zelf naar op zoek gaat. De regie over je leven nemen betekent ook dat je zelf merkt dat het (tijdelijk) niet zo fijn gaat, dat je dat accepteert en ermee aan de slag gaat, onder elke omstandigheid. Dat je dus gewoon mag zeggen dat het niet zo lekker gaat, maar dat je hard op weg bent om de regie weer terug te nemen. Want welke situatie er ook op je pad komt, de manier waarop jíj ermee om gaat bepaalt hoeveel impact het uiteindelijk gaat hebben op je leven. Je hebt dus niet alles zelf in de hand. Het leven brengt je dingen die je zelf nooit gekozen zou hebben. Maar wat je wél in de hand hebt is hoe je omgaat met wat op je pad komt, en hoe jij de regie weer terug neemt omdat je vindt dat je alles uit het leven mag halen wat er uit te halen is. Als je op dat punt in je leven gekomen bent, het punt van accepteren en er het beste van gaan maken, neem dan gerust contact op met me. Samen zoeken we de weg omhoog, omdat het leven je van alles kan brengen, maar dat jij zélf bepaalt hoe je daar mee om gaat.