Ervoor gaan…..

Druipend van de stromende regen staat ze voor mijn deur. Ik laat haar binnen, reik haar een handdoek aan onderweg naar mijn praktijkruimte en zorg in no time voor een flinke bak dampende thee. Ze begint uit zichzelf met de woorden: ”Ik wilde eigenlijk niet komen en afbellen, het regent zo hard………”. De rest van haar woorden verstomd….. Als ik haar aankijk, zonder verdere reactie, zegt ze……: ”Nou ja…..ik had eigenlijk een andere reden om niet te willen komen. Ik weet het gewoon echt niet meer. Het is één grote puinhoop en ik weet niet meer waar ik moet beginnen”.

Ontwarren

Daar ligt dan mijn grote uitdaging. Ik ben een ster in puinhopen ontwarren, rode draden zien, en verbanden leggen. Een half uur later zijn we bij de kern van haar probleem aangekomen. We bespreken wat voor haar een oplossing zou kunnen zijn en hoe ze daar heel concreet mee aan de slag kan gaan de komende weken. Ze is inmiddels aardig opgedroogd en lijkt ook opgelucht te zijn door deze “ontwarde puinhoop”. Als ik haar de vraag stel waarom het nou precies zo moeilijk was om toch naar deze afspraak te komen, is haar antwoord kort. “Ik wist gewoon niet meer of ik er nog wel voor wilde gaan. Ik had totaal geen overzicht meer en alles leek zwart”. Lachend vervolgt ze: ”Zelfs de lucht deed vandaag mee” en ze wijst met haar hoofd richting het raam waar alweer de harde slagregens tegenaan striemen. Het lijkt of de natuur haar zelfs een handje helpt, want een harde onweersklap volgt.

Ben je het overzicht kwijt?

Vaak is dat wat ik in mijn spreekkamer bij mijn cliënten tegen kom. Het overzicht totaal kwijt zijn, zodat niet helder is wat nou eigenlijk precies het probleem is. Een frisse kijk van mij als coach in combinatie met een aantal directe vragen maakt vaak al dat er duidelijkheid komt. Dan zie ik de kwartjes vaak al vallen. En vallen die kwartjes niet direct bij de cliënt dan schud ik even lekker met mijn voorraad vragen en gebeurt dat alsnog. Natuurlijk is het probleem wat speelt hiermee nog niet meteen opgelost, maar het helpt wél om overzicht te scheppen in de overweldigende chaos. Even nog niet meer dan dat. Dat helpt vaak enorm. Men gaat over van de kluwen aan gedachten en problemen, naar een geordend rijtje met werkelijke issues.

Inzichten

Begrijp me niet verkeerd. Ik los in wezen niets voor hen op. Mijn cliënten zijn stuk voor stuk harde werkers, die bijna altijd direct met mijn opdrachten aan de slag gaan. Over het algemeen volgen dan ook gelijk grote inzichten. De zogenaamde O-ja momenten. Het zijn niet mijn tips die de o-ja momenten op gang brengen, maar wel de uitvoering, door de mensen zelf, van mijn tips. En het waardevolle ervan is dat je alleen maar iets kunt leren door het ook daadwerkelijk te ervaren. Dus door te doen. En dat die ervaring er dan voor zorgt dat de werkelijke boodschap binnen komt én blijft hangen. En daar is soms wel eens meer dan één keer proberen of doen voor nodig.

Zelfvertrouwen

Terwijl ik dit schrijf besef ik wat een prachtig vak ik heb. Mensen écht daadwerkelijk kunnen helpen door hen te stimuleren op zoek te gaan naar dát waar ze zelf toe in staat zijn. Ze laten ontdekken wat ze in huis hebben, waar ze zich bewust van mogen worden. De waarde van je eigen kunnen kennen, is immers gelijk aan je zelfvertrouwen stimuleren. De grote vraag is dus, wanneer ga jij beseffen dat de chaos in je hoofd ontward kan worden. Dat je aan de slag kunt om er zélf iets moois van te maken? Wanneer ga je beseffen dat de hulp van een coach levenslang van waarde voor jou kan zijn? Wanneer ga jij ervoor?

Ben jij benieuwd of ik je kan helpen tijdens de mooie reis in jezelf op de weg omhoog naar jouw gelukkiger leven? Neem dan contact met mij op!

Bank
NL46 RABO 0353 0411 06
tnv J.M. van der Kolk

Kvk:
71580298

BTW:
NL002034524B47

Email:
jolanda@dewegomhoogcoaching.nl

Telefoon:
+31 6 20 26 96 82

Adres:
Filipijnen 95
3524 JJ UTRECHT - lunetten

Foto: Bert Bosch  |  Web: mediaflow.nl  |  Design: Floris Heitkamp   | © 2018 De Weg Omhoog Coaching  |  Privacyverklaring