Mens…… wat ben je mooi!

Ik geloof in het feit dat ieder mens mooi is, van oorsprong. Ook jij!
Jaren geleden zei iemand dat tegen mij. Ik heb er altijd wat moeite mee gehad, om mezelf te bekijken en te zien als mooi mens. Mooi was voor mij altijd gerelateerd aan de buitenkant en net zoals de meeste mensen, heb ik nog wel wat wensen op het gebied van kilo’s, littekens en rimpels. Gek genoeg heb ik veel minder moeite om de schoonheid in anderen te vinden, omdat ik daarbij wél verder kijk dan de buitenkant alleen. Dat zegt natuurlijk alles over mij, en over hoe ik altijd in het leven gestaan heb. Over mijn gelopen proces van vele jaren en over dát waar ik nog midden in zit. Maar er is ook een heel bewuste keuze gemaakt. Een keuze om anders te gaan kijken, naar anderen, maar nog meer naar mezelf.

Keuzes maken

Net als met veel dingen in het leven, betekent het maken van een keuze, nog niet dat het ook gelijk lukt of gerealiseerd kan worden. Verandering kost tijd, moeite en investering. Verandering van gedrag kost aandacht, bewustwording, uitproberen, ervaren en het vermogen het oude los te laten en het nieuwe te reflecteren en te integreren. Een opmerkelijk verschijnsel is het eigenlijk dat we anderen soms veel objectiever kunnen bekijken en hún schoonheid wél kunnen zien, terwijl we bij onszelf alleen de onvolkomenheden opmerken en daar vooral de nadruk op leggen. Dat we bij anderen wél de schoonheid kunnen zien gaat ook zeker niet vanzelf, daar moet je soms veel moeite voor doen. Door lagen heen prikken zoals dat zo mooi heet.

De kern van elke persoon

Je kent ze vast wel, de voorbeelden uit je eigen omgeving. Mensen die schreeuwen omdat ze zo graag gezien willen worden, maar eigenlijk een klein hart hebben en wegkruipen. Mensen die anderen van zich afduwen, maar eigenlijk zo graag contact willen. Mensen die anderen vernederen. Met een grap of een komische kritische noot, terwijl ze eigenlijk zelf heel onzeker zijn. Als je die buitenkant even laat voor wat het is, dat door hen opgezette masker dus even laat zakken en kijkt naar de mens ónder dit uiterlijk vertoon, dan kom je tot de kern van deze persoon. Dan zie je de wezenlijke medemens in al zijn of haar schoonheid. En geloof me, dan zie je soms de prachtigste personen en ben je verbaasd over wat er gebeurt.

Zonder oordeel

Hoewel ik inmiddels de kunst aardig vaardig ben om mensen niet direct in hokjes te stoppen, maar mezelf af te vragen waaróm iemand bepaald gedrag vertoont, krijg ook ik het soms heel gewoon voor mijn kiezen in een leermoment. Ook ik heb dan direct mijn oordeel klaar, om er vervolgens achter te komen dat ik het grandioos mis had. Leermomenten noem ik dat, en die moet ik vooral blijven houden. Het houdt me namelijk scherp en het helpt om in te zien dat ik niet altijd zonder oordeel ben.

Recent kwam dat nog meesterlijk in mijn leven voorbij. Ik ontmoette een vrouw, die iets in mij opriep. Ik werd een beetje kriebelig van haar. Ken je dat? Ze zat overduidelijk in mijn allergie, zo heet dat dan, maar ik wist niet waarom. Ik vormde direct een beeld bij deze vrouw. Ze straalde een voor mij overmatige zekerheid uit en uitte dat in mijn ogen nogal overdreven. Een paar maanden later , toen ik samen met deze vrouw een interventie oefende, kwamen we samen tot de conclusie dat we héél erg veel gemeen hadden. Toen werd mij ook duidelijk waarom mijn allergie werd gewekt en wat het mij te leren had. We omarmden elkaar en lieten toe dat de tranen over onze wangen liepen. Toen ik haar later liet weten welk beeld ik eerst bij haar had, en hoe het nu voelde, was ze enorm geraakt door wat ik vertelde. En zo leerden we elkaar iets prachtigs, wat alleen kon ontstaan doordat we de schoonheid in elkaar hadden opgezocht.

Schoonheid zit van binnen

Voor alle duidelijkheid, de werkelijke schoonheid heeft niets van doen met uiterlijke dingen. De échte schoonheid van jou zit diep van binnen, in jezelf. Jouw ziel is de opslagplaats, en die wil erg graag gezien, maar nog liever aangeraakt worden. Raak jezelf eens aan en dan bedoel ik niet gewoon met je handen. Raak jezelf eens diep van binnen aan op de plaats van je hart. Geraakt worden is voelbaar van binnen, en kan door de ander, maar zéker ook door jezelf. Het beweegt je tot het zien van je eigen schoonheid, jouw puurheid, jouw unieke wezenlijke kenmerken als mens.

Mens, wat ben je mooi…….onder alle omstandigheden.
Als je het maar durft aan te raken en te zien!

Ben jij benieuwd of ik je kan helpen tijdens de mooie reis in jezelf op de weg omhoog naar jouw gelukkiger leven? Neem dan contact met mij op!

Bank
NL46 RABO 0353 0411 06
tnv J.M. van der Kolk

Kvk:
71580298

BTW:
NL002034524B47

Email:
jolanda@dewegomhoogcoaching.nl

Telefoon:
+31 6 20 26 96 82

Adres:
Filipijnen 95
3524 JJ UTRECHT - lunetten

Foto: Bert Bosch  |  Web: mediaflow.nl  |  Design: Floris Heitkamp   | © 2018 De Weg Omhoog Coaching  |  Privacyverklaring