Van hard naar hart

Ik heb nogal wat achter mijn kiezen zoals dat heet. Zonder daarover te klagen kan ik zeggen dat alles wat ik heb meegemaakt mij gemaakt heeft tot de persoon die ik nu ben. Ik had het van te voren niet zo kunnen bedenken. Het zou een scenario zijn geweest voor de meest onsamenhangende bioscoopfilm ooit waar vast veel mensen ademloos naar hadden kunnen kijken. Toch is het wel het draaiboek van mijn leven tot nu toe geweest waar elke scène een andere uitkomst had dan die ik van te voren had bedacht. En misschien lag daar wel juist de crux, dát ik alles van tevoren uitdacht en nooit ergens instapte met mijn hart.

Grijze muis

Een aantal jaar geleden stuurde ik privé berichtjes naar een oud klasgenootje van de lagere school via Facebook. Een leuk medium om mensen uit je jeugd weer eens te “ontmoeten”. Toen we het hadden over onze lagere school periode, omschreef ze mij als “de grijze muis van de klas” en ik herkende mijzelf daar nogal in. Ik was die persoon die altijd tot het laatste bleef zitten bij het uitkiezen van teams tijden het sporten, als éérste afhaakte op feestjes omdat ik vroeger thuis moest zijn dan de rest en vaak was gepest. Was ik vroeger dus die grijze muis uit de klas, het enige grijs wat nu nog aan mij te bekennen is, is de uitgroei van mijn haar. Wat ik elke 6 weken driftig laat in kwasten bij de kapper omdat het anders zo opvalt bij de rest. Maar, wat wil je, de lagere schoolperiode ligt ver achter mij, immers de titel senior is zeer nabij voor deze, op dit moment van schrijven, bijna Sarah.

Beken kleur

Het lijkt soms of de dingen die in mijn leven voorbij komen, allemaal een reden hebben. Ze vormen me en zorgen allemaal op hun beurt weer voor nieuwe paden die naar kruisingen leiden waar beslissingen genomen moeten worden. Wie had kunnen denken, om maar een voorbeeld te noemen, dat die grijze muis van toen, die overigens toen nog het zwartste haar van de hele klas had, nu zo kleurrijk is. Het allerliefst loop ik in kleding met kleur, ben ik de trotse bezitter van een felrode auto én draag ik dagelijks geen roze maar een paarse bril. Al zou je dit kunnen betitelen als uiterlijk vertoon, zelf weet ik maar al te goed dat dit stuk voor stuk bewuste keuzes zijn, gebaseerd op het niet meer als grijze muis in het leven willen staan.

Van hard naar hart

Vroeger zei ik vaak, “Ik ben hard geworden door het leven” en dat was ook zo. Ik kon glashard zijn. Ooit nam ik de beslissing niet meer over me te laten lopen, maar schakelde mijn gevoel daarvoor wel volledig uit. De hardheid die ik liet zien was een schijnvertoning en kon ik alleen maar vol houden door mijn gevoel volledig plat te leggen en vooral mijn hart niet te laten spreken. Juist daar is heel veel veranderd.

De harde buitenkant is inmiddels afgebrokkeld door de tand des tijds. Mijn hart wordt tegenwoordig snel geraakt door soms heel kleine dingen. Een uitspraak van een oude man in mijn favoriete koffietentje. Een filmpje van een baby op internet of een blik in de ogen van een hond of kat kunnen me diep raken. Een stuk muziek of een quote op een labeltje van een theezakje kunnen me zo ontroeren dat ik de tranen in mijn ogen voel. Het is niet voor niets een zeer bewuste keuze om met mijn hart mensen te coachen in mijn coaching praktijk en hún harten op mijn beurt aan te raken. Ik weet dat dikke pantsers van hardheid dan kunnen afvallen. Levens kunnen zoveel mooier worden als mensen hun eigen hart ontdekken.

Van dieptepunt naar hoogtepunt

Ik ben dankbaar voor alles wat het script voor de film van mijn leven heeft gemaakt. Ook voor de dingen die voorbij kwamen waar ik niét blij van werd toen ze gebeurden. Ik heb geleerd van alles en elk dieptepunt zorgde ervoor dat ik in een later stadium het hoogtepunt veel beter voelen kon vanuit mijn hart. Nu ik dagelijks bezig ben om mensen de weg omhoog te laten ervaren met mijn coaching en kan zien gebeuren dat hun hardheid wegvalt en hun hart open bloeit, gebruik ik mijn eigen filmscenario vaak om dingen te kunnen uitleggen of te verwoorden zodat het beter tastbaar wordt voor mijn cliënten. Het proces door hardheid heen naar je hart loop ik ook graag met jou. Het is een weg met intensieve belevingen. Harde pantsers waar doorheen gebroken moet worden, maar met een uitkomst die iedereen, maar jou in het bijzonder, zal verrassen. Het proces is soms moeizaam, vaak diepgaand maar altijd met een uitkomst die de nieuwe jij gaat tonen en die je leven mooier maakt op weg naar echt diep levensgeluk vanuit je hart. Wacht niet langer. Blijf niet hard, maar volg en ontdek je hart!

 

 

Ben jij benieuwd of ik je kan helpen tijdens de mooie reis in jezelf op de weg omhoog naar jouw gelukkiger leven? Neem dan contact met mij op!

Bank
NL46 RABO 0353 0411 06
tnv J.M. van der Kolk

Kvk:
71580298

BTW:
NL002034524B47

Email:
jolanda@dewegomhoogcoaching.nl

Telefoon:
+31 6 20 26 96 82

Adres:
Filipijnen 95
3524 JJ UTRECHT - lunetten

Foto: Bert Bosch  |  Web: mediaflow.nl  |  Design: Floris Heitkamp   | © 2018 De Weg Omhoog Coaching  |  Privacyverklaring